Liedvertalingen Bavo Hopman

Wie is Bavo Hopman?

Muziek begon bij ons thuis in de wieg, mijn moeder zong veel kinderliedjes voor en met ons. Mijn muzikale carriëre begon op de muziekschool in Bergen bij Oebe Bootsma. In zijn kinderkoortje kreeg ik als kleine jongen de rol van Floeps de muzikant in de musical "Een dorp zonder muziek".
Als misdienaar bij de zusters Ursulinen in Bergen maakte ik kennis met het Gregoriaans en de meerstemmige kerkmuziek. Daarna ben ik altijd blijven zingen, op kinder-, school-, kerk- en andere kleine koren en ensembles voor oude en moderne muziek. 
Enig taalgevoel heb ik waarschijnlijk geërfd van mijn vader, die in zijn vrije tijd veel schreef en ook werkte aan het eerste Nederlandse rijmwoordenboek, dat helaas nooit gepubliceerd is. Mijn liefde voor vertalen is verder aangewakkerd op college Hageveld in Heemstede, waar ik de gymnasiumstudie probeerde vol te houden. Mijn leraar Engels, Hans van Erk, liet mij 'The lord of the rings' lezen, en behandelde in de klas songs van Bob Dylan. Hij adviseerde mij ook om vergelijkende taalwetenschappen te gaan studeren. Dat was niet slecht gezien, ware het niet dat voor de vijf vreemde talen op het gymnasium veel stampwerk van woordjes en grammatica nodig was, en dat was in die tijd helemaal niet aan mij besteed. Ik heb het gymnasium dan ook niet afgemaakt. De leraar Duits, Peter Swinkels, zal me ook altijd bijblijven, hij behandelde klassikaal de liederen van Kurt Weill en Bertold Brecht, een spectaculaire belevenis. Nog steeds ken ik 'Seeräuber Jenny' uit het hoofd. De beginselen van de poëzie zijn me vooral bijgebracht door klasgenoot en vriend Joost Divendal, die helaas veel te vroeg aan leukemie is overleden.

Bijzonder mooie muzikale herinneringen bewaar ik aan het Alkmaarse ensemble "Changez vos voix" onder leiding van Jan van Zelm. Met dit ensemble van vijf zangers en drie instrumentalisten hebben we in de jaren tachtig veel concerten gegeven met louter renaissancemuziek, zowel vocaal als instrumentaal. 
Dierbaar is ook de serie musicals met het Marnixcollege in Ede, waar mijn kinderen op school gingen. Mijn beide dochters en mijn zoon hebben gespeeld en gezongen in één of meer musicals onder leiding van Dirk Hoekstra, waarbij ik in het zogenaamde bak-koor meezong: vanuit de orkestbak ondersteuning geven aan het ensemble op de planken. In het kleinkoor van Dirk Hoekstra heb ik ook voor het eerst enkele grote koorwerken van Bach gezongen. Dit was weer de opstap naar het Gelders- Utrechts Cantatekoor, waarmee ik onder leiding van Harry Brasser tussen 2008 en 2016 veel Bach-cantates uitvoerde in de mooie Cunerakerk in Rhenen.

Momenteel zing ik als vast lid in het Veenendaals kamerkoor http://www.veenendaalskamerkoor.com en zing ik op projectbasis of als gastzanger als tenor of bariton in verschillende koren. Ik heb zangles bij Kees Jan de Koning.

In de loop der jaren heb ik, voor mijn werk of anderszins, heel wat artikelen en verslagen gepubliceerd. Een kleine selectie, voornamelijk over veteranen en over hoogbegaafdheid, is in dit rolmenu terug te vinden. 

Ouders, leraren, nonnen, vrienden, componisten, tekstschrijvers, poëten, dirigenten, vertalers en vertolkers dank! 
Er viel en valt veel te genieten.